Hem

Långedprojektet -

English

Historier om en bruksort

-ett konstnärligt och socialt projekt med start i det dokumentära

Köp boken

Långed - en bildberättelse

Boken berättar på 72 sidor, rikt illustrerad

och väl skriven om livet i Långed och

Långbron förr och nu. Texten är skriven

av Lena Grönlund, bild hantering och

layout har skötts av Patrik Olofsson och

Vigdis Bitustöyl Jacobsen och Erik Hopper

svarar för originalen.

 

Boken kostar 200 kronor exklusive eventuella

frakt- eller administrationskostnader.

 

Du kan ringa Lena Grönlund 070-683 38 89 för att beställa boken, eller skicka henne ett ebrev . Om du bor i trakten av Långed kan du komma överens om att hämta boken själv hos någon av oss. Bor du längre bort så skickar vi förstås boken, men då tillkommer kostnader för detta.

Projektets utgångspunkter och mål

Det har skett förut och nu sker det igen. En stor koncern lägger ner ett pappersbruk på en liten ort i Dalsland. Femtio arbetstillfällen försvinner i Dals Långed och en 170-årig epok går i graven. En sådan handling får inte gå obemärkt förbi, så vi arbetar med att dokumentera det liv som varit kring pappersbruket i Långed. Vi vill också med dessa konstnärliga manifestationer inleda en ny era på bruket och i samhället.

 

Det kortsiktiga målet för hösten 2015 var, att inom ramen för den stora konstbiennalen i Göteborg, GIBCA Extended, genomföra två utställningar i ett lokalt galleri, ha ljudinstallationer utomhus och i relevanta lokaler. Eftersom GIBCAs tema 2015 var historieskrivande redovisade vi även vår arbets- och tankeprocess.

 

Det långsiktiga målet är att skapa sådana nätverk i Dals Långed att vi kan fylla de lokaler som Rexcell kanske överger sedan de i oktober 2015 stängde sitt pappersbruk på Ön i Långed, där det varit verksamhet sedan en kvarn byggdes 1844. Vårt mål är ett småföretagarcentrum för alla sorters företagare inklusive konstnärer.

 

Ett annat mål är att ge ut minst en bok om Långed, alltså allt det som skapat Ön (fabriken, kraftverket, Dalslands kanal) och livet på den med arbetarbostäder, liksom om resten av Långed med Långbron.

 

Projektet startades av tre arbetare vid Rexcell, en anställd vid Vattenfall, en bibliotekarie och lokal politiker, två konstnärer och en musiker. Nu har Vattenfalls anställde lämnat gruppen efter gott arbete, medan en hembygdsforskare anslutit sig.

 

Tack vare kulturnämnden i Västra Götlandsregionen, som givit vårt projekt 150 000 kronor, har det blivit avsevärt enklare att genomföra vårt digra program.

 

 

Klicka på fotografiet ovan för att få se sommarbilder av fabriken utifrån i dess miljö 2015. Foto: Lena Adamina Waldau

Aktuellt

 

Vi hade 104 besökare på vår tredje utställning i Galleri Olika i Dals Långed. Vi berättade om fackföreningens arbete de första tjugo åren, och om religionen i vår trakt runt förra sekelskiftet. Att religion blev ett av våra teman beror på att utställningen ingick i Göteborgs internationella konstbiennal (Extended), och dess tema var sekularitet. Att berätta om fackets verksamhet var naturligt eftersom vår startpunkt är Långedsverken och vi inte tidigare fokuserat på pappersindustriarbetarnas fackliga kamp. Om du missade utställningen kan du se bilder här.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Vi ska skriva en andra bok, men den blir klar tidigast på senhösten 2018. Och vi har tankar på ljudinstallationer.

 

Vill du veta mer?

Klicka på länkarna nedan så får du veta vad vi gjort.

Arrangemang Boken Dokumentation

Film Ljud Utställningar

Rexcell stängdes med musik

En stor publik på över 100 personer hade sökt sig till den unika, galna, viktiga och vemodiga ljudmanifestationen tillägnad 150 års fabrikshistoria som troligtvis avslutades den 31 oktober. Nedan finns några klipp från eventet högt upp på Rexcells fabrikstak en dimmig oktoberkväll.

 

Gitarrvemod - ljud från massainmatningen TM2

Gitarr och thereminduell med vrålande kvarnmotorer som komp

 

Slagverksintro

Färgad massa blues

Final

I styrgruppen ingår för närvarande från pappersarbetarnas sida Inge Larsson och Patrik Olofsson. Lena Grönlund, bibliotekarie och kulturpolitiker, deltar liksom musiker Peter Halvordsson och konstnären Lena Adamina Waldau. Vi ansvarar tillsammans för denna webbplats och för hela projektet. Mest ansvarig för webbplatsen är Lena Adamina Waldau och du når henne via artfool@telia.com

Copyright © 2015-2017. Långedprojektet och respektive författare eller fotograf - All Rights Reserved.