Östfold symfoniorkester

Østfold Symfoniorkester

Foto: Rebecca Cecilie Bosy

Dirigent Rune Halvorsen

Foto: Eirik Jansen

Østfold Symfoniorkester

 

Alla städerna i gamla Østfold, dvs Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, och Moss, hade sina egna orkestrar under stora delar av 1900 talet. 

I slutet av 1900-talet blev det svårt att rekrytera meldelmmar till orkestrarna och därför inledde Sarpsborg och Fredrikstad ett samarbete med Bærum Symfoniorkester. På 1970- och 80 talet hadde också Østfold Ungdomsorkester sin storhetstid, men runt millenniumskiftet insåg man att det var svårt att driva en orkester i varje stad vilket ledde till att Østfold Symfoniorkester bildades 2002. Jon Fylling var fram till 2017 ledare för Østfold symfoniorkester och repertoaren var till stor del en klassisk symfonisk repertoar.


I dag är Østfold Symfoniorkester inne i en brytningstid, och under sin nuvarande dirigent, Rune Halvorsen, samarbetar dom gärna med musiker och ensembler ur olika genrer. Klassisk orkestermusik är fortfarande basrepertoaren men orkestern siktar målmedvetet på att bredda sin repertoar.

ØSO genomförde före corona pandemin bröt ut ett samarbete med Cicignon salongorkester i Fredrikstad, vilket utmynnade i konserter med musik av Beatles vilket bl a resulterade i fullsatta konserter i Oslo konserthus. Under Halvorsens ledning har ØSO framfört symfoner av bl a Svendsen, Beethoven och Schubert.


Bilder på ØSO 1 och 2


Info om ØSO på norska.