Långedprojektet
-ett konstnärligt och socialt projekt med start i det dokumentära
Bok 2 har kommit ut!
Dals Långed
En antologi
Boken har 72 sidor, är rikt illustrerad och berättar om livet i Dals Långed förr och nu. Några teman: livet före bruken, Långedsverkens fackförening, handel och hantverk, föreningslivet, idrott, musik och konst.
Texterna är skrivna av Lena Grönlund, Lena Waldau, Klara Bothén, Kenneth Frid, Max Schagerström, Leif-Åke Josefsson, Peter Halvordsson och Annika Wahlström. Lena Waldau ansvarar för layout och redigering.
Boken kostar 200 kronor plus eventuella
fraktkostnader.
Du kan ringa Lena Grönlund 070-683 38 89 för att beställa boken, eller skicka henne ett ebrev. Du kan också hämta boken hos Lena Grönlund på Steneby Antikvariat, Fabriksvägen 5, 666 95 Dals Långed.
Projektets utgångspunkter och mål
Det har skett förut och nu sker det igen. En stor koncern lägger ner ett pappersbruk på en liten ort i Dalsland. Femtio arbetstillfällen försvinner i Dals Långed och en 170-årig epok går i graven. En sådan handling får inte gå obemärkt förbi, så vi arbetar med att dokumentera det liv som varit kring pappersbruket i Långed. Vi vill också med dessa konstnärliga manifestationer inleda en ny era på bruket och i samhället.
Det kortsiktiga målet för hösten 2015 var, att inom ramen för den stora konstbiennalen i Göteborg, GIBCA Extended, genomföra två utställningar i ett lokalt galleri, ha ljudinstallationer utomhus och i relevanta lokaler. Eftersom GIBCAs tema 2015 var historieskrivande redovisade vi även vår arbets- och tankeprocess.
Det långsiktiga målet är att skapa sådana nätverk i Dals Långed att vi kan fylla de lokaler som Rexcell kanske överger sedan de i oktober 2015 stängde sitt pappersbruk på Ön i Långed, där det varit verksamhet sedan en kvarn byggdes 1844. Vårt mål är ett småföretagarcentrum för alla sorters företagare inklusive konstnärer.
Vi har alltså nu givit ut två böcker, men också arrangerat fyra utställningar och tre ljudinstallationer. Utställningarna har vi haft på Galleri Olika i Dals Långed inom ramen för GIBCA (Gothenburg International Biennal of Contemporary Art) som har programmet Extended.
Projektet startades av tre arbetare vid Rexcell, en anställd vid Vattenfall, en bibliotekarie och lokal politiker, två konstnärer och en musiker.
Styrgruppen består av Lena Grönlund, ordförande, Lena Waldau, kassör, samt Inge Larsson och Peter Halvordsson. Vi ansvarar tillsammans för denna webbplats och för hela projektet. Mest ansvarig för webbplatsen är Lena Adamina Waldau och du når henne via artfool@telia.com
Rexcell stängdes med musik
En stor publik på över 100 personer hade sökt sig till den unika, galna, viktiga och vemodiga ljudmanifestationen tillägnad 150 års fabrikshistoria som troligtvis avslutades den 31 oktober. Nedan finns några klipp från eventet högt upp på Rexcells fabrikstak en dimmig oktoberkväll.
Gitarrvemod - ljud från massainmatningen TM2
Gitarr och thereminduell med vrålande kvarnmotorer som komp
Klicka på fotografiet ovan för att få se sommarbilder av fabriken utifrån i dess miljö 2015. Foto: Lena Adamina Waldau
Senaste arrangemangen
I september 2019 hade vi ett välbesökt berättarkafé i kafé Schuckert i Dals Långed på temat musikföreningen Decibel och Decibel 2000. Berättare var festivalgeneralen Lennart Larsson, som varit utgivare av tidskriften Backstage.
I oktober 2019 genomförde vi vår fjärde utställning i Galleri Olika. Utställningen berättade om näringslivet i Mustadfors, om kulturföreningarna i samhället, och om idrott. Vi visade också Emma Hedlunds två storslagna akvareller med motiv från Långedsverken mot kanalen.
8-10 maj 2020 hade vi release av bok två i Steneby antikvariat. Trevligt nog kom det trots coronaviruset nästan 40 besökare i jämn och lagom ström. Två soliga dagar kunde vi samtala utomhus, medan den regniga söndagen tvingades oss inomhus.
Vill du veta mer?
Klicka på länkarna nedan så får du veta vad vi gjort.
Copyright © 2015-2017. Långedprojektet och respektive författare eller fotograf - All Rights Reserved.